Майка ми е говорила, колко хубава пита е правила моята баба с водата в която е варила тиквата. Дълги години си я представях, но вече реших, че трябва да пробвам. Останалата тиква в хладилника ме подсети да я направя.
За питите са необходими следните продукти: половин кубче жива мая разтворена в чаша мляко, половин чаша сварена тиква, две яйца, по супена лъжица сол и захар. От посочените продукти се замесва тесто, средно твърдо (да спре да лепне). Оставя се да втаса в намаслен съд около половин час на топло. След това с хубаво намаслени ръце се вади и измесва, като се намаслява обилно плота и тестото. Оставя се за десет минути. След това се оформя на кора с дебелина около сантиметър, намазва се обилно с маргарин. Навива се на руло. Рулото се сплесква на правоъгълник. От него се оформят парчета подходящи за завиване на кифли, или по друг начин. Аз оформих на правоъгълници и завивах успоредно на ъглите. Оформените пити се нареждат в намаслена или постлана с хартия тава, оставят се да втасат и се изпичат на умерена фурна.
Съвет: Преди втасване е хубаво да се пулверизира тестото с вода, по време на самото втасване също. Аз пулвелизирам и преди печене. Така се спомага самият процес на втасване и тестото се надига равномерно.
Питите са Тодорови, защото ги правих в памет на дядо Тодор
Добре дошли в моя кокошарник. В него се разхожда една кокошка Катя. В истинският ми кокошарник е пълно с петли. В момента са трима – таткото и двете петлета. Затова реших да си основа виртуален кокошарник. Моля, заповядайте, разгледайте, но се пазете от кокошинките, че те кокошинките не на една кокошка са изяли главата. Въпреки това, надявам се, че тук ще ви хареса.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Търсене в този блог
тук съм
какво беше
-
▼
2010
(74)
-
▼
февруари
(20)
- За ряпата
- Питка със сирене
- Ашуре "Екзотика"
- Соева чорба
- Писмо до петела
- Бисквити тип "обикновени" с лимон
- Жадната монахиня
- Скрито под лозата 2
- Картофи с гъби на микровълнова фурна
- Вкусна гъбена чорбица
- Бухтички със сирене
- Орехови трюфели със стафиди
- Торта Милена
- Честит рожден ден
- Боб на фурна с маслини и чесън
- Соленки с масло
- Ореховки Жужу
- Тодорови пити
- Яхния от леща "Френски рай"
- Коктейл Рени
-
▼
февруари
(20)
Интересно!
ОтговорИзтриванеИ като рецепта, и като начин на приготвяне - за пулверизирането.. хм, с какво го правиш, Катя?
Много добре изглежда приготвеното! И има тиква в питите? Чудно!
Поздрави и :-)
Пулверизирам с вода. Използвам празна опаковка от спрей. Този трик го научих, като ходих да помагам пекарната на майка ми. поздрави:)
ОтговорИзтриванеКате, много интересна пита ! В началото на рецептата пишеш, че баба ти ползвала водата, в която е сварена тиквата. С това, ако се пръска какво ще стане :))))Поздравления :)
ОтговорИзтриванеМного странни питки, но съм сигурна, че са вкусни. И как са се надули... още малко и чабатата ще им завиди за дупчиците :)))
ОтговорИзтриванеСпокойна и топла вечер :)
Dani с водата от сварената тиква освен да стане по добре, друго не може :) Спокойна и топла вечер и на вас!
ОтговорИзтриване