Питката е най обикновена, правя я, когато не ми се готви вечеря и има мезета в хладилника и хубаво вино. Харесвам леките теста, затова повечето ми рецепти са с хлебно тесто. Рядко меся на ръка, не защото не мога, а защото машината меси вместо мен. Когато бях бременна с малкия, се принудих да меся. Не понасях нищо изкуствено в храните. Затова, петелът ме съжали и ми купи машина. Затова сега съм тарикат, пиша рецепти за питки, ама не ги меся.
За тестото е необходимо една чаша топла вода с половин кубче мая, по чаена лъжичка сол и захар и около половин килограм брашно. На намаслен плот се оформя кора от тестото с ръце. След това кората се намазва с маргарин, масло, или мас. Около 100 грама сирене се намачква с един белтък и се разпределя върху кората. Така накиченото тесто се навива на руло. Работи се с намаслени ръце. С нож се реже на парчета дебели около три пръста. Парчетата се нареждат с отрязания край в намаслена тава притискат се за да я запълнят изцяло. Питката се намазва с жълтък поръсва се със сусам и се напръсква с вода отгоре. Втасва в силно нагрята и изключена фурна за около 15 минути. След това се изпича на умерена температура.
Сега остана да нарежем пастармата и наденицата, да налеем по едно вино, да ударим юмрук на една глава лук, и да си кажем: Наздраве!
За тестото е необходимо една чаша топла вода с половин кубче мая, по чаена лъжичка сол и захар и около половин килограм брашно. На намаслен плот се оформя кора от тестото с ръце. След това кората се намазва с маргарин, масло, или мас. Около 100 грама сирене се намачква с един белтък и се разпределя върху кората. Така накиченото тесто се навива на руло. Работи се с намаслени ръце. С нож се реже на парчета дебели около три пръста. Парчетата се нареждат с отрязания край в намаслена тава притискат се за да я запълнят изцяло. Питката се намазва с жълтък поръсва се със сусам и се напръсква с вода отгоре. Втасва в силно нагрята и изключена фурна за около 15 минути. След това се изпича на умерена температура.
Сега остана да нарежем пастармата и наденицата, да налеем по едно вино, да ударим юмрук на една глава лук, и да си кажем: Наздраве!
Наздраве, Кате и да ви е сладко :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани :)
ОтговорИзтриванеИ аз (пека питки, а не меся)!
ОтговорИзтриванеНо машината е чудесен помощник - не толкова за месенето, колкото за втасването.
Много съм доволна!
Така поне започнахме да печем отново питки - иначе заради време, цапане - все отлагахме.
Права си. Аз също много я харесвам :)
ОтговорИзтриванеВече се изтарикатих, чакам я само да замеси, с повече мая и топла вода тестото бързо втасва и няма нужда да чакам час и половина на програма тесто. Просто вадя оформям. :)
ОтговорИзтриванеХахах, това с юмрука ми хареса :))), както и питката, де :) Чудесна е!
ОтговорИзтриванеМдаа, железен е :) :)
ОтговорИзтриванедобре ми зву4и но може яице кам сиренцето маи
ОтговорИзтриване