вторник, 2 февруари 2010 г.

Тодорови пити

Майка ми е говорила, колко хубава пита е правила моята баба с водата в която е варила тиквата. Дълги години си я представях, но вече реших, че трябва да пробвам. Останалата тиква в хладилника ме подсети да я направя.
 За питите са необходими следните продукти: половин кубче жива мая разтворена в чаша мляко, половин чаша сварена тиква, две яйца, по супена лъжица сол и захар. От посочените продукти се замесва тесто, средно твърдо (да спре да лепне). Оставя се да втаса в намаслен съд около половин час на топло. След това с хубаво намаслени ръце се вади и измесва, като се намаслява обилно плота и тестото. Оставя се за десет минути. След това се оформя на кора с дебелина около сантиметър, намазва се обилно с маргарин. Навива се на руло. Рулото се сплесква на правоъгълник. От него се оформят парчета подходящи за завиване на кифли, или по друг начин. Аз оформих на правоъгълници и завивах успоредно на ъглите. Оформените пити се нареждат в намаслена или постлана с хартия тава, оставят се да втасат и се изпичат на умерена фурна.
 Съвет: Преди втасване е хубаво да се пулверизира тестото с вода, по време на самото втасване също. Аз пулвелизирам и преди печене. Така се спомага самият процес на втасване и тестото се надига равномерно.
Питите са Тодорови, защото ги правих в памет на дядо Тодор

5 коментара:

  1. Интересно!

    И като рецепта, и като начин на приготвяне - за пулверизирането.. хм, с какво го правиш, Катя?

    Много добре изглежда приготвеното! И има тиква в питите? Чудно!

    Поздрави и :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Пулверизирам с вода. Използвам празна опаковка от спрей. Този трик го научих, като ходих да помагам пекарната на майка ми. поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, много интересна пита ! В началото на рецептата пишеш, че баба ти ползвала водата, в която е сварена тиквата. С това, ако се пръска какво ще стане :))))Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много странни питки, но съм сигурна, че са вкусни. И как са се надули... още малко и чабатата ще им завиди за дупчиците :)))
    Спокойна и топла вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Dani с водата от сварената тиква освен да стане по добре, друго не може :) Спокойна и топла вечер и на вас!

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог

какво беше