петък, 21 май 2010 г.

Скумрията

 Вчера, майка ми имаше рожден ден. У дома традицията е, дори далече от близките, да празнуваме заедно от разстояние. Тя носи морското име Марина, а рожденият и ден съвпада с деня на морето. Решихме вечерята да е тематична.
  За мен, рибата която мирише най-много на море е скумрията.  Всички у дома я харесваме, постоянно ровя в блоговете за рецепти с риба, които са подходящи за скумрия. Тук искам да представя няколко рецепти с линкове към тях, които съм пробвала и една, която мисля да направя следващия път. 
 В блога на Пепеляшка е представена : "Ароматна скумрия на скара "  Освен рецептата има и много добри съвети.
 Една елегантна, нежна и ароматна тилапия, намерих в блога на Краси: "Тилапия с майонеза и ядки". Направих я със скумрия, стана невероятно вкусна.
 "Хоки с орехи и сусам" на Ина мисля да е следващата.
  Да се върнем на вечерята. Често се доверявам на рецептите в един блог, който досега никога не ме е подвел. И този път не е изключение. Това е една рецепта с риба и зеленчуци, която аз съм приготвяла преди в микровълновата, защото съм си мислила, че не става в гювеч. Но, човек се учи докато е жив. Въпреки, че съм я правила и този път научих много нови неща за приготвянето на "Скумрия Ропотамо" от Пепчо. Понеже  моят гювеч е овален наредих маринованата в оцет  риба най отгоре върху зеленчуците и  я запекох накрая.

 В зеленчуците добавих маслини повлияна от "Риба във фолио" на  Русанка и вместо дафинов лист сложих няколко стръкчета розмарин.


Това са рецепти за задоволяване на рибения глад, от който се оказа страдат много хора :) :)

6 коментара:

  1. Кате,
    да е жива и здрава майка ти
    и да ви се радва дълги години!
    А предложението е прекрасно и
    ще го опитам!
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани! Весели и вкусни празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, изглежда много апетитно тази скумрия. Отдавна не съм приготвяла такава риба, май ще трябва да се "редактирам". Напоследък готвя все едни бързи и гледам да не влизам в блоговете ви, че ще се изкуша пак да се развъртя покрай печката :)))

    Слънчеви празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Няма да съжаляваш, заслужава си. Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Да е жива и здрава майка ти, Кате и много, много години още да се радвате една на друга.
    Поздрави и на теб за чудесното представяне на рибното меню, много ми харесва :)))

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог