вторник, 9 февруари 2010 г.

Торта Милена

 Когато Марти се роди получи подарък една пъстра плюшена стоножка от Милена. Стоножката получи същото име. Пъстрата Милена стана незаменима и много обичана. Без нея не заспива. Горката, много е мачкана, смукана, сдъвкана и какво ли още не. За една година тази играчка се промени така все едно е ходила на война.
 Изобщо не съм се чудила каква ще е тортата за рождения му ден. Но лесно е да искаш, а трудно е да я направиш. Започнах по отрано с мислите за тази ми Миленоторта. Първо потренирах за основата. Исках да е вкусна и сочна, но без сироп. Затова направих този кекс като сложих сиропа вътре. Кекса стана страхотен, но за тортата промених малко рецептата добавих още едно яйце, още едно пакетче бакпулвер и намалих чашите брашно с половин чаша. Разделих сместа на две и получих два блата които съединих със сметанов крем от сметана разбита с пакетче сух сладолед. Отгоре залях блатовете с шоколад и масло разтопени в МФ и гарнирах с бадеми. Това е най вкусната част от тортата.
 За Милена използвах пандишпанен блат, намазан със същия крем и навит на руло. Рулото го нарязох за да оформя тялото на стоножката. Всяко едно парче намазах с крем от разбита сметана и пудра захар и боя. За да имитира плюшена играчка поръсих с оцветени кокосови стърготини останали от тези трюфели. От такова парче оформих и главата, За прочутия нос на Милена и пипала които Марти използваше за чесалки на зъбите използвах марципан Варна останал замразен от друга торта. С две думи се справях с каквото имах, защото нямаше как да ходя отново на магазин в зимата с бебето. Снимката  е от недовършената торта, но идеята е ясна. Когато намеря изгубените снимки на готовата торта ще ги добавя.
 Мислих си, че съм я направила с много компромиси, с не добре оформен ръб на основата (не ми достигна сметана), но когато видах радостта в очите на Марти разбрах, че съм се справила. Нали тортата беше за негова радост!

11 коментара:

  1. Их, много идейна тортичка. Браво!
    Първата играчка, още преди да се роди Ники, бе подобна музикална стоножка (аз си мислех, че е гъсеница хахах). Да ти е жив и здрав малкият красавец и много пакости ;) да прави, Кате!

    П.П. Да не си смучете пръстчето (щото ние макар и на 2 години вече не можем да се отървем от този вреден навик, ама няма на кого да се метне - моя милост втори номер хахаха)

    ОтговорИзтриване
  2. Извинявам се за правописа и граматиката (по-бързо пиша, отколкото мисля :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Катя,
    справила си се и още как -
    много креативна и слънчева торта.
    Моите поздравления,
    но както казваш, смисълът е в
    грейналите очи на синчето ти.
    Желая ти много такива моменти, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно си се справила, Кате.И колко е усмихната...Много радост в дома ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Ина, Диана, Райна, Дани благодаря за положителните коментари! Правих я с много любов. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ина, лапа си пръстчето, когато гушне Милена, и така заспива.

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудесна и колоритна торта!
    Нека грейналите очички на Марти те радват всеки ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито на Марти!
    Да е жив,здрав,щастливо детство и много позитивни моменти! :-))

    Страхотна торта!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Краси! Усмихнат и ползотворен ден!

    ОтговорИзтриване

Търсене в този блог

какво беше